Er waren eens een man en een vrouw, twee kinderen, een Alaskan malamute en 5 katten. Ze woonden in een klein dorpje vlak bij de Waddenzee in Nederland. De man heette Erik en de vrouw Linda. Samen hadden ze 2 dochters Bo (1997) en Demi (2000). De man en vrouw hadden een droom…… emigreren naar een land waar het niet zo vol en druk was als in Nederland.

De droom …

En de droom kwam uit want in 2005 verhuisde dit gezin met hun Alaskan malamute en hun katten naar Lysvik in Zweden. Lysvik is een schattig dorpje aan het Frykensjön in de provincie Värmland.
Linda kreeg werk als IC verpleegkundige in het ziekenhuis in Torsby en Erik was huismanager en werkte part time als timmerman. En daar in Lysvik werd een nieuwe droom geboren en werkelijkheid, want in 2006 startten zij een kennel met Siberian huskies die ze Mooneye Sleddogs noemden…..

Linda en Erik vertellen: “In 1993 kwam onze eerste poolhond in ons leven. Een grote hond die een kruising was tussen een Siberian husky en een Alaskan Malamute. Poika heette hij. Na een half jaartje kwam daar Katuy bij, ook een kruising tussen Siberian husky en Alaskan malamute. We hadden veel plezier met deze grote en sterke honden. We gingen met ze fietsen, rennen, zwemmen en schaatsen.
Toen we in 2005 naar Zweden emigreerden ging alleen Katuy mee. Poika was een paar jaar daarvoor overleden aan een zwak hart. Helaas heeft Katuy de Zweedse winter nooit meegemaakt, ze overleed al na 3 maanden. Ze liet een groot gemis achter, een leven zonder hond was voor ons ondenkbaar.

De Alaskan Malamutes

Daarom besloten we een nieuw hondenkind te kopen.En dat werd Buck, een stoere sterke Alaskan malamute. Buck vond het maar niks alleen en daarom kwam na een half jaartje Wolfie erbij. Met elkaar maakten we lange tochten door de bossen van Värmland. Maar hoe groter de honden werden, hoe sterker ook. Binnen no-time waren wij degene die uitgelaten werden in plaats van andersom…. Toen we in 2006 via vrienden van ons voor het eerst op een echte hondenslee konden staan, getrokken door 8 enthousiaste Siberian Husky’s, werd ons verlangen om zelf te gaan sleeën geboren.

We kochten nieuwe honden en gingen met ze aan het werk, we trainden ze vooral in het aardig doen naar elkaar, want dat is iets wat ze absoluut niet konden. Het werd geen succes. De Alaskan malamutes vochten vaak met elkaar en konden absoluut niet samenwerken. Na vele vechtpartijen, hakten we de knoop door en besloten we om voor onze onze Alaskan malamutes nieuwe baasjes te vinden.

De Siberian Husky’s

En in plaats van Alaskan malamutes kochten we Siberian Husky’s. Een besluit waar we nog steeds geen moment spijt van hebben omdat deze honden zoveel plezieriger in de omgang met elkaar zijn dan Alaskan malamutes.

Tja en toen begon het serieuze werk. Hond en baasjes werkten hard aan hun conditie en in januari 2007 reden we onze eerste sledetochten in het skigebied van Hovfjället. En sinds die tijd zijn onze sleewerkzaamheden alleen maar uitgebreider geworden. Nu kun je bij ons terecht voor tochten van 3 tot en met 10 km. op de locaties Lysvik en Digerberget.
Een nieuwe droom werd werkelijkheid maar Linda en Erik zijn nog lang niet uitgedroomd….

Geef een reactie